Julefrid över nejden

Som det så vackert heter. Nu är julen avklarad med julklappar, Kalle Anka,  stök, god mat och folk och fä. Men nu snart kommer två bröder med fruar och barn på besök i några dagar. Det är alltid trevligt med besök från släkten, men man blir lite trött i alla fall.

Igårkväll ringde både Kristian och Daniel och tjatade på mig att jag skulle följa med och basta vid morasjön. Jag förklarade att jag hemskt gärna ville men att jag måste städa mitt rum inför brödernas ankomst och jag har dessutom lovat bort mitt rum. Därför måste det komma i första hand. Daniel tyckte att jag pjoskade och kom och kidnappade med mig till bastun. Otroligt skönt måste jag säga. Vi satt ett gäng där och svettades i kapp och pratade gamla minnen. De hade även sågats upp en liten vak i isen så att man kunde ta sig ett dopp. Efter mycket tjat från folk så hoppade jag i. Jag har väl aldrig tagit ett snabbare dopp. Ner i vattnet och upp som en raket och rusande in i värmen igen. Gudomligt skönt.
Imorgon blir det nyårsfest i Delsbo. Det ser jag fram emot.
Jag vill åka utomlands. Det finns några länder som lockar riktigt mycket. Egypten, Frankrike, Holland och Japan. Men nu har jag rest rätt mycket det här året. Så de länderna får nog snällt vänta ett tag.

En annorlunda bussfärd

Tidigare idag skulle jag åka hem från Gävle. När jag står vid hållplatsen och ser bussen komma upptäcker jag att det står "Centrum. Tomtebussen" på den. Jaha? Tomtebussen. Vad är det nu då? När jag sen kliver på bussen känner jag först en bekant lukt. Det luktar pepparkaka. Jag ser då att hela bussen sitter och knaprar på varsin pepparkaka. Sen ser jag att bussen inte körs av vem som helst, utan tomten själv i egen hög person. Iklädd röda kläder, vitt skägg och en röd luva. Jag ser också att han har trätt en tomteluva över kortmaskinen och säger med bullrig glad röst:
-Idag är det gratis.
-Oj! Jaha. Tack tomten! säger jag och får en pepparkaka av ännu en tomte på bussen. Så sitter vi där alla på bussen och tuggar pepparkaka och tomten höjer volymen så att vi alla hör "Jag såg mamma kyssa tomten", och "Snart kommer tomten till oss". En mycket trevlig liten resa blev det, och faktiskt med den första gnuttan julstämning som smög sig på. Tack för det tomten!

Tomte

Jobba jobba jooobbaaaa


Jo ni, idag har jag varit rätt duktig om jag får lov att säga det själv, och eftersom ingen annan gör det så får jag det.

1. Johan gick ut och bar in en massa massa ved.
2. Johan sotade pannan.
3. Johan dammsög.
4. Johan ringde viktiga samtal och postade viktiga brev.
5. Johan skottade snö.
6. Johan hjälpte sin far att bära ner toktunga dörrar från vinden.

Allt detta, på eget initiativ. Inga autografer, tack. Ja, ni får ta på mig. Lite.

Min pappa var ganska rolig idag också. När vi hade varit och handlat i Delsbo och burit in kassarna i bilen upptäcker pappa att bilen som står parkerad bredvid honom på hans sida står väldigt nära så att det är svårt att öppna dörren. Varpå han säger väldigt högt :
-Har du sett Johan? Det var väl en jävel och stå nära. Fan, jag kommer ju knappt in i bilen. Hur tänker en sån där? Klantigt.
Vi får då båda se en tant som precis klivit ur just den bilen och ser förskräckt på pappa, sen på bilen. Sen går hon.
Pappa tittade på mig och gjorde en grimas. Jag bet halvt av mig tungan för att inte börja skratta.
Sen skrattade vi i bilen hela vägen hem.


Vad sägs?

Pokol; vurderlak; eyalik

Någon med skills på ungerska eller rumänska som kan tala om för mig vad detta betyder?
Texten kommer från Stephen Kings roman Salem´s Lot.