Skumt vader

Jag ar lite halvbesviken pa Rio. Sen dag ett har det regnat, varit blasigt och allmant ruggigt ute. Vad hande med vykorts-Rio? Men, thank God, idag nar jag vaknade sken solen in genom fonstret. Och det ar till och med varmt idag och massa folk pa stranden. Typiskt att det skulle vanta till min sista dag har med att bli bra vader. Vi har tagit langpromenader pa stranderna Copacabana *sjunger en lojlig och hurtig sang for Kristian*, och Ipanema. Det ar utan tvekan de vackraste stranderna jag har sett. Vi gav oss ut pa ett forsok att bada i havet. Men man badar inte i Rio. Man gar ut sa att man har vatten till midjan, darefter blir man drankt av jattevagorna for att sen vada i land. Jag har typ fattat forst nu hur otroligt starkt havet ar. Nar en jattevag skoljer over en sa kanner man hur benen slas undan och man virvlar runt i saltvattnet och nar man till slut skrapar i sand sa kanner jag hur mina badbyxor sitter nere vid knana. Vi tackar darfor havet for att det skyler bra sa att man kan ratta till den ofrivilliga blottningen och undvika att visa hela Rio rubbet. Efter att man upptackt att man nu star flera meter bort fran den plats dar vagen vrakte sig over mig kommer nasta problem. Man borjar vandra upp tillbaka mot land men kanner att hur man an gar och gar sa dras jag bakat och forsvinner aterigen i skummet.
Val uppe pa stranden virar jag en handduk om midjan, slanger av mig badbyxorna i sanden och borjar den inte helt latta proceduren att dra pa sig klader under handduken. Med ens kommer det en vag som for forsta gangen nar anda upp dit vi har vara saker, vilket faktiskt ar en bit upp. Vattnet tar med sig Josys ena sko, men jag satter snabbt ner en fot och stoppar den.
-Johan! Dina badbyxor! ropar Josy bakom mig. Jag vander mig snabbt om och ser hur mina morkbla favoritbadshorts dras ner fran stranden. Jag forsoker springa i min handduk mot badbyxornas undsattning. Har ni provat springa iford endast en handduk runt midjan? Det ar svart. Jag sliter snabbt pa mig kalsongerna som legat vid fotterna och slapper handduk och struntar i ifall jag denna gang faktiskt blottar mig lite. Det galler ju mina badbyxor! Vi bada ser till slut hur mina stackars byxor forsvinner ut i den grymma, piskande havet och flyter ivag pa de salta vagorna. Samtidigt som det ar trakigt kan vi inte lata bli att skratta. Det maste ha sett ratt komiskt ut for folk som betraktat pa avstand.
Idag ar det Day-Trip som galler. Vi ska antligen se mer an bara stranderna, nu nar vadret ar snallt.
Kanske hittar nan liten pojke mina svenska badbyxor vid Afrikas kust och kan fa gladje av de.
Rest in peace, kara brallor.


Rio de Janeiro

Efter 7 timmars bussfard genom ett gront och ratt mulet Brasilien ar  vi antligen i Rio. Har precis checkat in pa ett hostel har och tagit en snabb tur till Copacabana bara for att se att vi verkligen ar har. Det ar hur bra som helst har. Ska nog ut och leta nat stalle att ata pa sen blir det stranden i morgon.

Lite kort update fran andra sidan havet

Var och traffade Guilherme i Belo Horizonte haromdagen. Vi var pa museum, gick pa stan och at jattegod mat pa en restaurant. Guilherme ar grym. Han kan en massa sprak, vet en massa bra saker och dessutom ar han valdigt trevlig och rolig. Han tog bussen nasta dag till Vespasiano och tillbringade dagen med oss och vi hade det allmant bra. Sen har Josy och jag hunnit ga pa bio, kladdat ner varandra med pudding. Vi brukar varma upp varje dag med att slass. Jag har bitmarken pa armar och hander men ack vad roligt det ar med tjejer som kan slass. Sen fragade pappa Jose om jag ville folja med honom och handla haromdagen. Jag vet inte hur manga manniskor han stannade for att presentera mig och beratta att jag var fran Sverige. Rorande, for jag sag hur stolt han var och hur nyfikna alla ar. Det var flera av hans vanner som sa nar de traffade mig : -Ah! Den beromde Johan! Vi har hort sa mycket om dig och vantat pa dig lange. Helt galet och coolt. Den har dagen ar inget vidare. Det borjade med att Josys lille bror William kom hemspringandes fran skolan och grat och sa att det var nan stor kille som holl pa att sla deras kusin. Vi sprang till skolan, men val dar far vi hora att den stora killen ar borta, att deras kusin fatt tander utslagna och ar pa vag till sjukhus. Vi mots av tva poliser som sager at Josy och hennes syster Gislene att sluta bola som smaflickor och att det ar normalt att pojkar brakar lite ibland. Vilka skitpoliser! Varldens samsta. Hoppas att morgondagen blir battre. Da far vi namligen till Rio de Janeiro. Det ser jag fram emot otroligt mycket.

Oi Suecia!

Kara vanner. Har kommer en sen update. Resan gick bra till Brasilien och nej, Angelica, jag har inte kraschat och hamnat pa en Lost-o. Tyvarr. Jag maste bara fa uttrycka mitt hat mot Paris flygplats Charles de Gaule. Fy fasen. Storre och stressigare stalle far man leta efter. Jag hade en timme pa mig att byta till planet till Sao Paulo. Den timmen tickade pa snabbare an nagonsin. Jag fragade en kvinna som jobbade pa flygplatsen vart min gate var och hon pekade pa en buss och sa att den gick till min gate. Vad smidigt, tankte jag. Men val pa bussen sager busschauforen att det ar helt fel och att jag skulle langt bort till min gate och att jag borde skynda mig. Jag sprang som en galning och folk trangdes och en miljon skyltar och gater fladdrade forbi och ingen kan engelska. Men, tack vare ett par fran Rumanien hittade jag tillslut ratt. Pa Sao Paulos flygplats pratade inte en sjal engelska, men lyckades pa nat mystiskt vis gora mig forstadd pa invandrarportugisiska som lar ha latit typ :
-Jag ga dit? Vart? Buss till flygplats andra? Dyrt? Min vaska, checka in? Tack!
Val pa Belo Horizonte flygplats mottes jag av min van Josy som jag lart kanna genom Couchsurfing. Hon, hennes syster Gislene och henns pojkvan Wesley tog mig till Vespasiano som ligger en bit utanfor staden. Det ar fattigt och smutsigt i Vespasiano men jag lever som en kung. Familjen jag bor hos ar varldens snallaste och tar hand om mig och sager att jag ar en i familjen. Rorande. Det ar bara Josy och hennes pappa som kan engelska men alla verkar gilla mig anda. Och jag har aldrig varit med om maken till att bli uppmarksammad nagonsin. Det fakum att jag ar den enda vita i Vespasiano gor mig till lite av en celebritet kanns det som. Da och da tittar det in grannar i huset bara for att titta pa mig. Barn, vuxna och gamla. Alla tycker att jag ar valdigt spannande. Och nar jag gar pa gatorna stirrar och pekar folk som aldrig forr. Och jag har upptackt att brasilianer ar ett valdigt arligt folk som sager vad de tycker och tanker. Flera ganger om far jag hora hur vacker, sot eller snygg jag ar och hur otroligt blond och vit jag ar. Och jag far hela tiden forklara att jag inte ar fran Tyskland.
Jag har hunnit med en tur till Serra do Cipó och sovit pa vandrarhem nagra dagar och gatt i skogen och badade  i vattenfall. Dessvarre nar jag klev i vattnet kande jag plotsligt hur nogot sticker till i ryggen. Jag skriker till och slar mot det som gjort mig illa och kanner da ett till stick, den har gangen i tummen och ser en stor acklig insekt faller dod ner i vattnet. Det kanns som om ryggen och tummen pulserar och svider och jag har ingen aning om vad det ar som bitit eller stuckig mig. Men enligt Josy och hennes van Kenya sa var det ingen farlig insekt. Men jag var grymt nervos forst.

Nu tar min tid slut har pa internetcafet och vi ska ga hem och se film och ata popcorn.
Men, nu vet ni att jag lever och har det hur bra som helst har. Tanker pa er, men langtar inte hem ett dugg.

Até logo amigos


Resfeber

Nu är det dags. Allt är packat och klart. Jag åker hemifrån om lite mer än en halvtimme. Mitt flyg går 06.40 tisdag morgon. Byter plan i Paris, flyger till Sao Paulo, byter till en annan flygplats där för att sen flyga till mitt mål. Belo Horizonte. Brasiliens tredje största stad. Nervositeten är ett faktum. Jag går och suckar och stönar och sneglar stup i kvarten på klockan. Kollar igenom väskan några gånger. Kollar att pengar, pass och biljetter ligger framme. Nu vill jag bara vara på Arlanda. Helst på planet. Då kanske lugnet infinner sig lite. Nu är det dags. Och det är inte en dag för tidigt.
Jag ska försöka kladda några rader om jag kommer åt en dator med internet längre fram. Så ni vet att (om) jag lever och klarade resan.

Håll tummar, be eller tänk på mig en smula när jag ska flyga så går det nog bra.

Adjö

Johan by night

Igår jobbade jag min sista dag på äldreboendet. Den sista dagen var egentligen en natt. Mitt jobb gick ut på att jag skulle hålla koll så att en äldre dam inte klev upp mitt i natten och ramlade och slog sig. Det blev en lugn natt. Tanten sov som en stock, medan jag satt och läste. Jag blev nästan klar med boken. Jag började jobba kl 21 igår och slutade 7 imorse. Vid 4-5 imorse smög sig tröttheten på mig. Texten i boken började flyta ihop och ögonen ville bara slå igen, hårt och brutalt, och min kropp lägga sig tillrätta i soffan i behaglig sovställning. Farligt farligt. Men det gick bra ändå. Det var helt okej att jobba natt faktiskt. Man får väldigt mycket tid till att tänka. Fundera på saker. När man jobbar dagpassen hinns sådant inte med. Då ska allt gå snabbt, och bara flyta på. Men nu är det över för den här sommaren. Det känns bra att ha jobbat 7 veckor och fått ihop lite pengar.
Nervositeten smyger sig sakta på. Jag bokade min biljett till Brasilien i början av april. Nu är det 3 dagar kvar. Det är helt sjukt. När jag just hade bokat resan kändes det som om det var ljusår kvar. Nu kan jag inte tänka på nåt annat.