Josys svenska

Igår på telefon överraskade min älskade Josy mig med en massa ord och meningar på svenska som jag inte visste att han kunde. Hon är så duktig och hur söt som helst när hon pratar svenska med mig och hon vill att vi ska prata det mycket så att hon får träna. Jag blev jätteimponerad och stolt över henne. Nu är vi snart jämnbra på den andres språk tror jag.

Svenska Kulter


Svenska Kulter är ingen fackbok, som jag först trodde när jag läste bokens titel, om just svenska kulter. Det här är en samling noveller med tema skräck.

Vi får stifta bekantskap med ett gäng tonårstjejer som dyrkar något urgammalt i de småländska skogarna bakom dansbanan.

Två invandrarkillar lämnar Rosengård för att ge sig ut på en farofylld resa genom Europa för att hämta sin minst sagt märkliga mormor. Men ingenting är som det verkar vara ...

Ett ungt lyckligt par i Stockholm som har allt, men efter att hennes pojkvän kommer hem och är dödligt sjuk efter en affärsresa börjar flickvännen misstänka att hon fått hem något helt annat.

De flesta av novellerna är långa och Anders Fager använder sig av korta meningar. Personporträtten är ofta levande och man hinner trots en del korta historier lära känna karaktärerna.

Det är mycket våld, sex och otäckheter i Svenska Kulter och några av novellerna är riktigt obehagliga.

Den brutne mannens önskan som handlar om hur en svensk trupp gör ett oväntat och ovälkommet besök i en norsk bergsby efter ett nederlag vid Fredrikstens fästning 1718, är mer sorglig än otäck.

Dessa nämnda är väldigt bra och tillhör mina favoriter av novellerna.
Det är alltid roligt när det kommer skräck på svenska, ännu roligare är det när det är bra. Jag ser fram emot framtida läsning av Anders Fager. Svenska skräckförfattarna är på väg att vakna.

De här novellerna ingår i samlingen:

Furierna från Borås
Fragment I
Mormors resa
Fragment II
Den brutne mannens önskan
Fragment III
Lyckliga för evigt på Östermalm
Fragment IV
Fröken Witts stora konstverk